Thursday, April 28, 2011

Seekor Parasit.

Kau pernah ada 'Parasit Friend'? Tahu x apa maksud kawan parasit? Kawan yang macam haram, yang baek dengan kau, tapi belakang kau macam setan :) Aku ada sekor kawan parasit neh. Perangai? Nauzubillah. Busuk hati takyah cakap. Kuat mengutuk orang, kuat mengada orang, melaga2kan orang toksah cakap! Rasa diri tu bagus. Sekarang semua orang dah 'figure out' perangai kau. Sepandai2 tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga! (ayat makcik2 zaman dulu :p) Sebenarnya Tuhan nih Maha Mengetahui. Takyah cakap lebih2, senyap je dan angkat tangan mintak Dia beri petunjuk, takyah tunggu dua tiga tahun, dua tiga hari pun Dia tunjuk terus! Itu maknanya Dia bayar cash untuk doa orang2 teraniaya :) Sebab apa tau? Sebab kau dah byk sgt melukakan hati orang!! Sampai satu tahap, semua orang dah muak dengan perangai kau then mulalah bercakap2, korek2 segala rahsia, berbicara hati ke hati dan. . . TERBONGKAR! Ngaaa :D

Ya Allah Ya Tuhanku, jauhilah aku dengan manusia parasit sebegini Ya Allah. Tunjukkanlah dia jalan kebenaran. Aku memohon juga padaMu, andainya Engkau kurniakan aku cahaya mata, hindarilah mereka dari sifat2 seperti ini Ya Allah.

Kesimpulannya, jauhi kawan2 parasit, kawan2 yang boleh menyebabkan sesama kita bermasam muka. Nasihat ini ditujukan kepada diri sendiri jugak. Sama2lah kita bermuhasabah diri kerana kita semakin menghampiri 'MATI'. Wallahualam.

No comments:

Post a Comment